Μένουμε Σπίτι με τον σκύλο μας Ι

Μένουμε Σπίτι με τον σκύλο μας Ι

Τρί, 03/17/2020 - 20:15

Είμαστε επισήμως στην 4η μέρα καραντίνας, μιας και οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και η ζωή στους δρόμους έχει εκλείψει. Ήδη το ίντερνετ έχει γεμίσει με διαφόρων ειδών βιντεάκια και περιγραφές για το πώς δεν περνάει η μέρα μέσα στο σπίτι.

Τι γίνεται όμως αν στο σπίτι έχουμε σκύλο; Σίγουρα η μέρα περνάει κάπως καλύτερα και ευκολότερα. Ωστόσο, αν το καλοσκεφτούμε, είναι ιδανικές οι περιστάσεις για να περάσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον τετράποδο φίλο μας.

Φυσικά, δεν μιλάω μόνο για παιχνίδια (θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο), αλλά και για την εκπαίδευσή του. Η εκπαίδευση ενός σκύλου μπορεί να αποτελέσει μία ευχάριστη δραστηριότητα τόσο για τον κηδεμόνα όσο και για τον ίδιο τον σκύλο. Κρατάει το μυαλό του σε εγρήγορση, λατρεύει να βλέπει την ικανοποίηση στο πρόσωπο του μπαμπά/μαμάς του και τρώει και τις λιχουδιές του!

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με κάποιες πολύ βασικές εντολές, όπως Κάτσε, Έλα, Μείνε, Κάτω, κι έπειτα να προχωρήσουμε σε πιο σύνθετα και παιχνιδιάρικα κόλπα.

 

Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε 2 μικρά μαθήματα των 10-15 λεπτών την ημέρα, ένα το πρωί κι ένα το απόγευμα. Ο χρόνος είναι αρκετός για να μάθει αυτά που επιθυμούμε χωρίς να κουραστεί. Ταυτόχρονα ο σκύλος μας θα έχει εκτονώσει ένα μέρος της ενέργειας του που δεν πρόλαβε στη σύντομη λόγω καραντίνας, βόλτα.

Επίσης, να θυμάστε πως τα σκυλιά είναι σφουγγάρια και αντιγράφουν πλήρως αυτό που βλέπουν. Επομένως, αν βλέπουν το αφεντικό τους να κάθεται και να βαριέται όλη μέρα, θα γίνουν κι αυτά εξίσου βαριά χωρίς όρεξη για τίποτα. Αντιθέτως, αν δουν έναν άνθρωπο ενεργητικό με όρεξη να μάθουν και να κάνουν καινούρια πράγματα, θα γίνουν έξυπνα, ορεξάτα και παιχνιδιάρικα.

 

Τέλος, στην περίπτωση που εμπλέκονται παραπάνω του ενός ατόμου στην εκπαίδευση του σκύλου μας, είτε πρόκειται για τον σύντροφό μας, είτε για κάποιον εξειδικευμένο εκπαιδευτή, η γραμμή εκπαίδευσης πρέπει να παραμένει ίδια ειδάλλως δημιουργείται σύγχυση στον τετράποδο φίλο μας.

 

Μένουμε Σπίτι

Μένουμε Δημιουργικοί

 

Κείμενο: Κατερίνα Βασιλειάδου