Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σκύλο και τον κορονοϊό!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σκύλο και τον κορονοϊό!

Δευ, 03/16/2020 - 11:35

Τον τελευταίο καιρό ο ογκος πληροφορίων που δεχόμαστε είναι τεράστιος με αποτέλεσμα ο κόσμος να μπερδεύεται και να δημιουργείτε ένα «χαλασμένο τηλέφωνο» και έτσι οδηγούμαστε στην παραπληροφόρηση! Ζητήσαμε λοιπόν την βοήθεια μιας καταξιωμένης κτηνιάτρου της Έφης Ρόζη για να μας δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μας κάνετε καθημερινά με στόχο να συμβάλουμε και εμείς στον δύσκολο αυτό αγώνα! Πολύ μας λέτε πως ότι διαβάζετε είναι δυσνόητο και δεν μπορείτε να βρείτε την απάντηση που ψάχνετε! Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να παρετε όλες σας τις απαντήσεις! 

 

 

    Είναι ο σκύλος φορέας του κορονοϊού; Δηλαδή μπορεί να κολλήσει ο άνθρωπος απο τον σκύλο του; 

    Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ένα κρούσμα από τα περίπου 168.756 αυτή την στιγμή στον κόσμο (15/3 21:47) που να αναφέρθηκε πιθανή μετάδοση σε σκύλο. Πρόκειται για μια περίπτωση στο Hong Hong, όπου ο ιός ανιχνεύθηκε στην άκρη της μύτης και την στοματική κοιλότητα ενός σκύλου ράτσας Pomeranian, ο οποίος το διάστημα εκείνο βρισκόταν σε καραντίνα στο διαμέρισμα του, μαζί με τον 60χρονο ιδιοκτήτη του, ο οποίος νοσούσε. Ο σκύλος δεν εμφάνιζε ούτε εμφάνισε κανένα σύμπτωμα. 

    Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων καταλήγει ότι για τα εν λόγω αποτελέσματα ευθύνεται η περιβαλλοντική επιμόλυνση του σκύλου από τον ιδιοκτήτη του. Γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός θα ανιχνευόταν ακόμη κι γινόταν λήψη δειγμάτων από αντικείμενα ή επιφάνειες του σπιτιού του 60χρονου ασθενή.

    Με λίγα λόγια, οι σκύλοι και οι γάτες δεν νοσούν από τον SARS-CoV-2. Μπορούν όμως, όπως και τα άψυχα αντικείμενα-επιφάνειες, εφόσον έρθουν σε επαφή με τον ιό, να τον μεταφέρουν πάνω τους για το διάστημα που ο ιός παραμένει ζωντανός πάνω σε αυτά.

     

     

     

    Είναι ο σκυλος πηγή μόλυνσης του ιού; Για παράδειγμα μπορεί να μεταφέρει τον ιό στο τριχώματα του όπως ένα αντικείμενο που αγγίξε κάποιος φορέας;

    Ναι. Δυστυχώς ο ιός παραμένει ζωντανός πάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα για κάποιες ώρες (οι ώρες ποικίλουν ανάλογα με την σύσταση της επιφάνειας).

    Γενικά ο SARS-CoV-2 φάνηκε να επιβιώνει περισσότερες ώρες πάνω σε ατσάλι, πλαστικό ή άλλες παρομοιες σκληρές επιφάνειες και αρκετά λιγότερες στο τρίχωμα ενός ζώου, σε υφάσματα και άλλες μαλακές επιφάνειες.

     

     

     

    Ο σκύλος μας μπορεί να νοσήσει από τον δικό του τύπο κορονοϊόυ; 

    Βεβαίως! Για την ακρίβεια ο σκυλος μπορεί να νοσήσει μόνο από τον δικό του κορωνοϊο και όχι από τον ανθρώπινο, όπως και ο άνθρωπος δεν μπορεί να νοσήσει από τον κορωνοϊο του σκύλου.

    Ο κορωνοϊος που αφορά τον σκύλο είναι ο CCoV (Canine Coronavirus), ο οποιος είναι γνωστός εδώ και δεκάδες χρόνια. Προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα-σε αντίθεση με τους Κορωνοϊους του ανθρώπου που προκαλούν αναπνευστικά. Ανήκει στην ίδια ευρύτερη οικογένεια με τον νέο SARS-CoV-2 αλλά κατά τ’άλλα δεν έχουν τίποτα κοινό!

     

     

     

    Αυτό ξεκίνησε πρόσφατα ή ο τυπος κορονοϊού του σκύλου υπήρχε πριν την επιδημία;

    Ο κορωνοϊός του σκύλου υπήρχε και είναι γνωστός εδώ και πολλά χρόνια. Ο εμβολιασμός κατά του ιού αυτού μάλιστα, ανήκει στα βασικά εμβόλια των σκύλων.

     

     

     

    Πως κολλάει ο σκυλος μας τον ιό;

    Η μετάδοση του CCoV από σκύλο σε σκύλο μπορεί να γίνει:

    -άμεσα, με επαφή με μολυσμένο σκύλο,

    -είτε, έμμεσα, με μολυσμένες επιφάνειες-χώρους-μπολ φαγητού κλπ από τις στοματικές εκκρίσεις ή κόπρανα σκύλου που νοσεί.

     

     

     

      Πως προστατεύουμε τον σκύλο μας από αυτό; 

      Με εμβολιασμό!!! Εφόσον ο σκύλος μας έχει εμβολιαστεί πλήρως, αποκτά αντισώματα και δεν θα νοσήσει από τον CCoV (εκτός ίσως, από ακραίες περιπτώσεις ανοσοκαταστολης και άλλες παρόμοιες καταστάσεις, που ομως θα νοσουσε ούτως ή άλλως!).

      Γενικά, καλό είναι να αποφεύγουμε:

      • επαφή με σκύλους που δεν γνωρίζουμε εαν είναι πλήρως υγιείς ή εμβολισμένοι 
      • Συνθήκες συνωστισμού 
      • και κακής υγιεινής 

       

       

      Το εμβόλιο του κορονοϊού είναι ενταγμένο στα ετήσια εμβόλια του σκύλου μας ή ειναι επιπρόσθετο εμβόλιο που πρέπει να γίνει τώρα λόγω της περίστασης

      Ανήκει στα βασικά «υποχρεωτικά» εμβόλια των σκύλων μας και όχι στα προαιρετικά!

       

       

       

      Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε αυτήν την περίοδο για την προστασία την δικιά μας και ποιοι για τον σκύλο μας; 

      Είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε τα κατοικίδια μας στον προγραμματισμό πρόληψης-αντιμετώπισης της οικογένειας μας.

      • καλό είναι όσο το δυνατόν, να αποφύγουμε τις βόλτες έξω με στόχο την αποφυγή επιμόλυνσης τόσο την δίκη τους, όσο και την άμεση ή έμμεση δίκη μας (μέσω των παπουτσιών, ρούχων κλπ).
      • Εφόσον αναγκαστούμε να βγούμε έξω, να αποφεύγουμε να χαϊδεύουμε, παίζουμε με αλλά κατοικίδια
      • Αλλά και να αφήσουμε τα κατοικίδια μας να έρθουν σε επαφή με εκείνα
      • Καλές συνθήκες υγιεινής στο σπίτι 
      • Συχνό μπάνιο των κατοικίδιων μας
      • Ό,τι μας ανησυχήσει, απευθυνόμαστε άμεσα στον κτηνίατρο μας!