Σκύλος και Χιόνια

Όλοι γνωρίζουμε πόσο λατρεύουν το χιόνι οι τετράποδοι φίλοι μας και πόσο ανυπομονούν να βγουν έξω και να παίξουν σαν μικρά παιδιά. Ωστόσο, για να παραμείνει μία διασκεδαστική εμπειρία, πρέπει να προσέξουμε ορισμένα πράγματα.

Σκύλος και Χιόνια

Τετ, 03/04/2020 - 20:11

Σκύλος ? + Χιόνια ❄

Όλοι γνωρίζουμε πόσο λατρεύουν το χιόνι οι τετράποδοι φίλοι μας και πόσο ανυπομονούν να βγουν έξω και να παίξουν σαν μικρά παιδιά. Ωστόσο, για να παραμείνει μία διασκεδαστική εμπειρία, πρέπει να προσέξουμε ορισμένα πράγματα.

 

  1. ? Βάζουμε όλοι τα μπουφάν μας

Όπως ντυνόμαστε όλοι ζεστά προτού βγούμε στο κρύο, έτσι πρέπει να κάνουν και τα σκυλάκια μας. Το γεγονός ότι αυτά έχουν εκ φύσεως ένα παλτουδάκι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αρκετό για έντονες καιρικές συνθήκες.

Σκυλάκια μικρόσωμα ή με λεπτό τρίχωμα, αν δεν είναι καταλλήλως προστατευμένα, είναι πιο ευαίσθητα στην εμφάνιση υποθερμίας ή και κρυοπαγημάτων. Για το λόγο αυτό, πριν βγούμε έξω, φοράμε στο σκυλάκι μας ένα αδιάβροχο μπουφάν χωρίς ιδιαίτερα διακοσμητικά, τα οποία θα μπορούσαν να σκαλώσουν σε κάποιο κλαδί και να προκαλέσουν τραυματισμό.

 

  1. ? Παπουτσάκια χιονιού

Το ξέρω ότι ακούγεται αστείο αλλά πράγματι υπάρχουν, είναι αποτελεσματικά και μπορείς κι εσύ να τα φορέσεις στο σκυλοπαιδάκι σου!

Ένα από τα πρώτα σημεία που προσβάλλονται από το κρύο και το χιόνι στο σκυλάκι μας είναι τα πατουσάκια του. Επειδή όμως αυτό θα θέλει να συνεχίσει το παιχνίδι του στον λευκό από το χιόνι Παράδεισο, καλό είναι να τον προστατέψουμε φορώντας του ειδικά παπούτσια/μπότες. Μπορεί στην αρχή να περπατάει σαν τους Monty Python, αλλά θα του κρατήσουν ζεστά τα ποδαράκια και θα του προσφέρουν καλύτερα κρατήματα στους γυαλιστερούς πάγους.

 

  1. ? Κρυοπαγήματα

Όπως προαναφέρθηκε, οι πατούσες του σκύλου μας, μαζί με τα αυτιά, τη μύτη και την ουρά του είναι τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος του αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες. Τα κρυοπαγήματα, όπως και στους ανθρώπους, εμφανίζονται όταν τα αιμοφόρα αγγεία των άκρων συστέλλονται, με σκοπό να κρατηθεί σταθερή η θερμοκρασία στα εσωτερικά ζωτικά όργανα.

Εάν καταλάβουμε ή υποψιαστούμε ότι ο σκύλος μας έχει κρυοπαγήματα, τον πάμε κατευθείαν σε ζεστό χώρο και τον τυλίγουμε με κουβέρτες. Δεν τρίβουμε τα άκρα, ούτε τα βάζουμε σε ζεστό νερό καθώς υπάρχει περίπτωση πρόκλησης μεγαλύτερης βλάβης και αφόρητου πόνου. Αφήνουμε τη θερμοκρασία και το αίμα να επανέλθουν σταδιακά και, φυσικά, επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας.

 

  1. ? Κόψιμο νυχιών

Δεν το γνωρίζουν πολλοί, αλλά είναι ένα χρήσιμο tip αν θέλουμε ο τετράποδος φίλος μας να ευχαριστηθεί παιχνίδι στο χιόνι.

Έχεις κι εσύ σκυλάκι με γερακίσια νύχια που δεν τρίβονται ποτέ; Τότε καλό θα ήταν, προτού βγείτε για χιονοπόλεμο, να του κόψεις τα νύχια καθώς τα μακριά δεν βοηθούν στην ισορροπία του στο ολισθηρό έδαφος, ενώ με τα κοντά υπάρχει ομαλότερη τριβή.

 

  1. ? Φαγητό πριν τη βόλτα

Το φαγητό πριν τη βόλτα θα του δώσει την ενέργεια που χρειάζεται και θα του αυξήσει την όρεξη για παιχνίδι. Έτσι, μισή ώρα πριν βγείτε έξω, ένα γεύμα είναι ότι πρέπει!

! Γενικά τους χειμερινούς μήνες αυξάνουμε τη δοσολογία φαγητού του κατοικίδιού μας, καθώς λόγω κρύου γίνεται μεγαλύτερη καύση θερμίδων.

 

  1. Προσέχουμε για αντιψυκτικά

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ειδικά τις μέρες που χιονίζει, είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση αντιψυκτικών (σε κλειδαριές, αυτοκίνητα, σωληνώσεις, καγκελόπορτες κ.α.). Τα αντιψυκτικά δελεάζουν τα σκυλάκια μας καθώς έχουν γλυκιά οσμή και γεύση, ωστόσο πολύ τοξική έως και θανατηφόρα. Γι αυτό, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για πεταμένα μπουκάλια ή κηλίδες αντιψυκτικών στους δρόμους.

 

  1. ? Κρατάμε το σκύλο μας στεγνό

Μετά το παιχνίδι μας στο χιόνι, βγάζουμε όλοι τα μπουφάν μας. Αν το σκυλοπαιδάκι μας έχει βρεγμένη γούνα, το στεγνώνουμε καλά με μία πετσέτα κι αν έχει ρίγος ή είναι πολύ κρύο, το σκεπάζουμε με κουβέρτες.

 

  1. ? Σύντομες βόλτες

Γενικός κανόνας το χειμώνα είναι οι σύντομες βόλτες. Ειδικότερα σε σκυλάκια μεγαλύτερης ηλικίας ή με κάποια πάθηση, περιορίζουμε τη βόλτα στο χρόνο που χρειάζεται για να εκπληρωθούν οι ανάγκες του, ενώ ταυτόχρονα βρίσκουμε ασκήσεις που μπορούν να γίνουν σε κλειστούς χώρους.

 

 

Αυτά από εμάς!

Φτιάξτε κι εσείς έναν χιονάνθρωπο για να τον διαλύσει ο σκύλος σας!!!

 

Κείμενο: Κατερίνα Βασιλειάδου