Σκυλος και μπάνιο!!! Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πλύσιμο του σκύλου σας!!!

Σκυλος και μπάνιο!!! Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πλύσιμο του σκύλου σας!!!

Τετ, 06/27/2018 - 19:26

Σκυλος και μπάνιο!!! ?+? Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πλύσιμο του σκύλου σας!!! 

Το μπάνιο του σκύλου μας δεν είναι μόδα ή ανάγκη μας να βλέπουμε όμορφο και κομψό τον σκύλο μας, αλλά ανάγκη του ίδιου του σκύλου καθώς και του ιδιοκτήτη για καλύτερη υγιεινή! 

Όταν βγάζουμε τον σκυλάκο μας τις καθημερινές του βολτες γυρνώντας τον σπίτι φέρνουμε μαζί βακτήρια, μικρόβια και ιούς που είναι επικίνδυνα κ γι αυτόν αλλά και για εμάς!! 

 

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; 

Αρχικά θα πρέπει να καθαρίζουμε τον σκύλο μας με μαντηλάκια κάθε φορά που λερώνεται τοπικά? ή πάτησε σε πολύ βρώμικα σημεία!! Επίσης το άλφα και το ωμέγα είναι το συχνό μπάνιο!

Ακούμε πολύ συχνά πως το συχνό μπανάκι χαλάει το ph του δέρματος του και χάνονται τα φυσικά έλαια που διαθέτει το τριχωμα του. ❌

Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος! 

Απλά όπως όλα τα πράγματα, αν όταν πλύνουμε το σκυλάκι μας έχουμε έλλειψη γνώσεων τοτε θα συμβούν τα παραπάνω! 

 

Γιατι σε επαγγελματία;

Καλή ερώτηση! Επειδή όπως είπαμε η γνώση είναι το παν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πάτε σε κάποιον επαγγελματία ώστε να μην χρειαστεί να ασχοληθείτε με όλα τα παρακάτω και για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα! 

?Ο καλός επαγγελματίας θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα σαμπουάν με ίδιο ph με τον σκύλο, στις κατάλληλες ποσότητες και αναλογίες!

? Ένας σκύλος έχει πολύ ευαίσθητη και λεπτή επιδερμίδα κ χρειάζεται πολύ προσοχή! 

? Ο κάθε σκύλος χρειάζεται το δικό του σαμπουάν! 

? Ποτε μην χρησιμοποιείτε το δικό σας σαμπουάν διότι μπορεί να του προκαλέσουν. έρεθισμους, φαγούρες, αλλεργίες και διαφόρων ειδών δερματικά! 

?Γνωρίζει πως να το κρατήσει συγκεντρωμένο στην διαδικασία η οποία γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους!

Τι εννοούμε; Oι μπανιέρες πρέπει να είναι αντιολισθητικές για την αποφυγή τραυματισμώννα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες περιοχές για να δεθεί το σκυλί και με τον σωστό τρόποη πίεση που πρέπει να πέφτει το νερό πρέπει να είναι συγκεκριμένη,η θερμοκρασία το ίδιο,το κατάλληλο χτένισμα και το σωστό στέγνωμα είναι από τα πιο σημαντικά για την απομάκρυνση της νεκρής τρίχας, των μυρωδιων, της ξηροδερμιας, την αποφυγή αλλεργιών και πολλά άλλα.

?Γνωρίζει καλύτερα πως να χειριστεί τον σκύλο και πως να τον ηρεμήσει. Είναι αρκετά λανθασμένη τακτική να πιέσουμε το σκυλί να κάνει μπάνιο χωρίς να γνωρίζουμε τον κατάλληλο τρόπο γιατί το σκυλί θα στρεσαριστει με αποτέλεσμα να του κάνουμε κακό στην ψυχολογία του και να δυσκολέψουμε και την συμβίωση μαζί του αφού θα αντιδρά πάντα άσχημα σε μια τόσο απαραίτητη ενεργεία!

Ετσι φτιάχνουμε μια ωραία σχέση στον σκύλο με τον καλλωπισμό και για τις επόμενες φορές! 

?ξέρει πως να του παρουσιάσει τα υλικά που χρησιμοποιεί ώστε να τα δεχτεί πάνω του χωρίς φόβο! Οι pet groomers έχουν μελετήσει την ψυχολογία των σκύλων μέσω ειδικών σεμιναρίων καθώς και μέσα από τις σχολές που έχουν τελειώσει!!

? ξέρει ποτέ να επιβραβεύσει τον σκύλο χωρίς να του περάσει λάθος μηνύματα γιατί σε μια τόσο συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί αυτό!!

 

 Συνοψίζοντας το σωστό μπάνιο ξεκινάει από το πρώτο του μπάνιο (χωρίς αυτο να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το διορθώσουμε στην πορεία, απλά θα είναι πολύ πιο δύσκολο)! Θα πρέπει να υπάρχει υπομονή ώστε το σκυλί μην στρεσαριστει και να έχει μια όμορφη σχέση με το νερό και την όλη διαδικασία!! 

 

 

Τι πρέπει να κάνει το αφεντικό σε όλο αυτό; 

Το αφεντικό θα πρέπει να βοηθήσει το σκυλάκι του να εξοικειωθεί σε όλο αυτό πριν από την πρώτη δοκιμή! 

?να μην παίζει μαζί του με το πιστολάκι όταν αυτός στεγνώνει τα μαλλιά του γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να του δημιουργηθούν φοβίες η να γίνουν πιο έντονες οι φοβίες που ήδη έχει το σκυλί!

?να του δημιουργήσει μια καλή σχέση με το νερό! Πως; Να τον αγγίζει με βρεγμένα χέρια κ να τον αφήνει να κάθεται δίπλα από την ανοιχτή βρύση, να παίζει μαζί του με το νερό!!

? να διαλέξει έναν groomer που να έχει καλή χημεία με το σκυλάκι του κ να σιγουρευτεί πως είναι σωστά εκπαιδευμένος!

 

 

 Κάθε πότε να κάνω μπάνιο τον σκύλο μου;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες! 

?Από την φυλή του κάθε σκύλου

Για παράδειγμα τα κυνηγόσκυλα με κοντό κ σκληρό τρίχωμα θέλουν μια φορά την εβδομάδα, τα golden retriever και άλλες φυλές με αντίστοιχο τρίχωμα θέλουν μια φορά τον μήνα ίσως κ κάθε 1,5 μήνα! Ένας γενικός κανόνας είναι μια φορά στις 20–30 μέρες! Πάντα όμως πρέπει να ενημερωθούμε συγκεκριμένα για το δικό μας Σκυλάκι!! 

?Από το που μένει το σκυλάκι σας; Μέσα η έξω;

Ένα σκυλάκι που μένει έξω επειδή λερώνετε θέλει πιο συχνά από ένα σκυλί που μένει μέσα και είναι πολύ πιο καθαρό! Βέβαια ορισμένοι θεωρούν πως το σκυλάκι επειδή μένει μέσα πρέπει να είναι ακόμα πιο καθαρό! Αυτό λοιπόν είναι δίκη σας απόφαση! 

?Αν λερωθεί η αποκτήσει άσχημη μυρωδιά! Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να περιμένουμε την ημερομηνία που το πλένουμε αλλά καλό θα ήταν να το πλύνουμε άμεσα, γιατί κάτι τέτοιο υποδηλώνει ότι συμβαίνει κάτι από αυτά που είπαμε στην αρχή! Ότι δηλαδή ο σκυλος μας έχει φέρει διαφορά βακτήρια και μικρόβια από την βολτα του!

 

 

Απο πια ηλικία πλύνουμε. τον σκύλο μας:

Μπορουμε να ξεκινήσουμε τα μπανακια από 3–4 μηνών! Μόλις ολοκληρωθούν τα πρώτα εμβόλια κ αρχίσει το σκυλάκι μας να αποκτά αντισώματα!! Όποτε αυτό είναι κάτι που θα σας ενημερώσει η κτηνίατρος ανάλογα με τα ποτέ θα του κάνει τα εμβόλια!

 

Και τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό…

Ποτε δεν πρέπει να πλύνω το σκύλο μου;

?εμβόλιο

Μετά από κάθε εμβόλιο δεν θα πρέπει το σκυλάκι μας να έρθει σε επαφή με νερό για 3 μέρες!!!!

?Αποπαρασίτωση

Δυο μέρες πριν την αποπαρασίτωση καλό θα ήταν να μην το πλύνουμε ώστε να διατηρηθεί όλη η φυσική λιπαρότητα του σκύλου η οποία βοηθά στην απορρόφηση της αμπούλες και επίσης μετά την αμπούλα ώστε να απορροφηθεί καλύτερα!! Μια αμπούλα για να απορροφηθεί χρειάζεται περίπου 2 με 3 μέρες! 

?εγκυμοσύνη

Καλό θα ήταν να μην παιδεύουμε τα σκυλάκια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε για το πλύσιμο ούτε για άλλους λόγους! 

?δερματικά.

Αν το σκυλί σας έχει δερματικά θα πρέπει πρώτα από όλα να ρωτήσετε τον κτηνίατρο σας και έπειτα αν σας το επιτρέπει να απευθυνθείτε σε έναν groomer που θα του παρέχει ειδικά αντιαλλεργικα σαμπουάν και θα του δώσει την σωστή φροντίδα!

 

 

?Αυτά λοιπόν είναι τα σημαντικότερα που πρέπει να γνωρίζετε για το πλύσιμο του σκύλου σας!!