Σκύλος και θάλασσα !! Τι επιτρέπεται και τι όχι? Tips από την Bubble Van για να περάσετε όμορφα με τον σκύλο σας στην θάλασσα!!

Σκύλος και θάλασσα !! Τι επιτρέπεται και τι όχι? Tips από την Bubble Van για να περάσετε όμορφα με τον σκύλο σας στην θάλασσα!!

Πέμ, 06/28/2018 - 14:15

Σκύλος ? και θάλασσα ?!! Τι επιτρέπεται και τι όχι?

Tips από την Bubble Van για να περάσετε όμορφα με τον σκύλο σας στην θάλασσα!!

Συμβουλές και tips

Το καλοκαίρι όλοι θέλουμε να παίρνουμε τα σκυλάκια μας στην θάλασσα για να έχουμε την παρέα τους μαζί μας ή είναι πολύ πιθανό να το θέλουν αυτά γιατί πολλά τρελαίνονται για τα παιχνίδια στην άμμο ή για το κολύμπι ή απλά γιατί δεν θέλουν να μας αποχωριστούν!!

 

Τι προβλέπει όμως ο νόμος;?

Όσο αναφορά τις παραλίες επιτρέπεται σε όλες είτε οργανωμένες είτε όχι όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους αρκεί να τηρούμε τους βασικούς κανονισμούς!⛱️

Το κολύμπι των σκύλων όμως δεν επιτρέπεται παντού! Σίγουρα δεν επιτρέπεται σε παραλίες λουόμενων. Και ποιες είναι αυτές; Αυτό είναι κάτι που αλλάζει συνεχώς και που στην πραγματικότητα δεν έχει οριστεί με ακρίβεια στην Ελλάδα! Οπότε ας θεωρήσουμε πως είναι οι οργανωμένες παραλίες!

Ωστόσο μπορούμε να επιτρέψουμε στα σκυλάκια μας το κολύμπι σε ερημικές παραλίες και σε παραλίες μη οργανωμένες!! Δυστυχώς όμως και εδώ υπάρχει ένα αλλά! Και σε αυτές τις παραλίες για να επιτραπεί το μπάνιο θα πρέπει να έχουμε φτάσει στην ακτή πριν από τους λουόμενους και αν αυτοί καταφτάσουν αργότερα θα πρέπει να απομακρύνουμε το σκυλί από αυτούς σε περίπτωση που τους ενοχλεί και να το κρατήσουμε σε απόσταση καθ’ όλη την παραμονή μας στην παραλία!

Πάντα να θυμάστε ότι στις ακτές έχει τον λόγο η αστυνομία ενώ μέσα στην θάλασσα λόγο έχει το λιμενικό. Γενικά το ζήτημα είναι πολύπλοκο από νομικής απόψεως και διαρκώς αλλάζουν τα μέτρα κ για αυτό θα πρέπει να ενημερωνόμαστε διαρκώς.?

Τέλος, αυτό που θα σκεφτούν όλοι οι λουόμενοι, ότι δηλαδή το σκυλάκι μας θα ουρήσει ή θα αφοδεύσει μέσα στο νερό; Μεγάλο λάθος!! Αυτό που πρέπει να τους απαντήσετε είναι ότι λόγω σκελετικής κατασκευής των σκύλων αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί σε αντίθεση με τους ίδιους που είναι κάτι που μπορούν και πιστέψτε με θα το κάνουν!

 

Τι υποχρεώσεις έχω σαν καλός γονιός?

? Ο ήλιος καίει! Όπως καιγόμαστε και εμείς μπορεί να καεί κ ο τετράποδος φίλος μας! Οπότε φροντίζουμε να τον πηγαίνουμε για μπάνιο όχι τις μεσημεριανές ώρες και ακόμα καλύτερα να του φοράμε αντηλιακό ειδικό για σκύλους! Το δέρμα του σκύλου είναι πολύ λεπτό κ ευαίσθητο και ειδικά τα σκυλάκια χωρίς υπόστρωμα τρίχας είναι πολύ εύκολο να καούν!

? Για τον ίδιο λόγο και για να αντέξει στην ζέστη θα πρέπει να μένει σε σκιερό μέρος! Αν η φυλή του σκύλου σας ή ο συγκεκριμένος σκύλος δεν αντέχει την ζέστη καλό θα ήταν να μην τον πάρετε μαζί σας!

? Από τον νόμο είστε υποχρεωμένοι να έχετε πάντα μαζί του το βιβλιάριο ώστε να μπορείτε να αποδείξετε ότι είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος!!

? Θα πρέπει να έχετε μαζί σας πολύ νερό το οποίο θα διατηρείτε δροσερό και να του δίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα!

? Το σκυλάκι θα πρέπει να έχει την δικιά του πετσετούλα ώστε να το σκουπίζουμε σε περίπτωση που κολυμπήσει.

➰ Πάντα θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σας, οπότε αυτό που προτείνουμε εμείς να έχετε ένα πτυσσόμενο λουρί ώστε να του επιτρέπει να κολυμπήσει αλλά να μπορείτε να το απομακρύνεται και από τους λουόμενους.

? Πάντα σακουλίτσες ώστε να διατηρούμε το μέρος καθαρό!!

?? Προσοχή!!Δεν πρέπει να φάει άμμο ή να πιεί θαλασσινό νερό! Το θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο μας εμετούς, αφυδάτωση, λήθαργο, τρεμούλιασμα, διάρροια λόγο νατρίου που τραβάει υγρά από τους εντερικούς ιστούς και σε μεγάλες ποσότητες ακόμα κ να πέσει σε κόμμα και να πεθάνει!!

?? Όπως και εμείς έτσι και αυτός δεν πρέπει να κολυμπάει φαγωμένος!!

? Φροντίστε να επιτρέψετε στο σκυλάκι σας να τιναχτεί αν το επιθυμεί αλλά προσοχή να είναι μακριά από τους υπόλοιπους που βρίσκονται εκεί!

? Αντικουνουπικό!! Ψεκάστε τον με ειδικό αντικουνουπικό για σκύλους διότι στην παραλία υπάρχουν πολλά έντομα και σκνίπες που δεν θα χάσουν την ευκαιρία τους!

 

Κάνει καλό στον σκύλο μου το θαλασσινό νερό και το μπάνιο??

?Το θαλασσινό νερό δεν επηρεάζει τον σκύλο! Η επαφή του με το δέρμα είναι όπως και σε εμάς! Απλά σίγουρα μετά από αυτό θα πρέπει να κάνει μπανάκι όπως άλλωστε και εσείς!?

?Το κολύμπι όμως έχει πολύ ευεργετικές ιδιότητες και για τον σκύλο και πάλι όπως και σε εμάς! Είναι ιδανικό για σκυλάκια που έχουν κάνει κάποια επέμβαση, που έχουν κάποια δυσπλασία ή κάποιο κινητικό πρόβλημα!!?

? Επειδή όμως όταν ο σκύλος κολυμπάει ενεργοποιεί κάποιους καινούριους μη ασκημένους μύες οπότε καλό είναι να μην τον αφήσουμε πολύ ώρα την πρώτη φορά!

 

Μετά πρέπει να τον πλύνω??

Όπως είπαμε παραπάνω όπως και εμείς έτσι και για τον σκύλο μετά την θάλασσα χρειάζεται πάντα πλύσιμο!

 

Αν δεν του αρέσει το νερό;?

Δεν χρειάζεται να πιέσουμε γιατί έτσι σίγουρα δεν θα του αρέσει ποτέ! Άλλωστε και σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει η θάλασσα!

Τι κάνουμε όμως αν είναι μια καλή άσκηση για την υγεία του για λόγους που αναφέραμε παραπάνω (επέμβαση, κινητικά προβλήματα κλπ.) τότε θα πρέπει σιγά σιγά να τον κάνουμε πρώτα να αγαπήσει το νερό και μετά να τον «μάθουμε» να κολυμπάει!

 

Πως θα τον κάνουμε να το αγαπήσει;?

Σιγά σιγά και με υπομονή.. Αρχικά θα πρέπει να μπαίνουμε εμείς λίγο λίγο!! Βάζουμε πρώτα τις δικές μας πατούσες και περιμένουμε να δεχτεί αργά να βάλει και αυτός τα δικά του! Μόλις λοιπόν το καταφέρετε αυτό δεν θα πάτε αμέσως να προσπαθήσετε να μπει πιο μέσα!! Τρέξτε και δημιουργήστε ένα παιχνίδι στην άκρη της θάλασσας ώστε να συνηθίσει με ευχάριστο τρόπο αυτή την στάθμη του νερού. Μετά από αυτό και μετά από πολλές επιβραβεύσεις τον τραβάμε λίγο λίγο προς τα μέσα με ακριβώς τους ίδιους τρόπους!! Μπείτε εσείς σταδιακά προς τα μέσα και δείξτε του πόσο το ευχαριστιέστε! Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα μπαλάκι που να επιπλέει στο νερό ώστε να τον προκαλέστε να μπει!⚽

Πολλά σκυλάκια παρόλο που γνωρίζουν από την φύση τους να κολυμπάνε μπορεί να πανικοβληθούν όταν νιώσουν ότι τα πόδια τους δεν ακουμπάνε στην γη! Για να αποφύγουμε λοιπόν αυτή την φοβία τους, λίγο πριν αρχίσει να μην πατάει κάτω τον πιάνουμε από κάτω από την κοιλιά και τον ανασηκώνουμε ώστε να επιπλέει αλλά να νιώθει την σιγουριά μας.. Σιγά σιγά ασυναίσθητα θα αρχίσει να κουνάει τα πόδια του! Κολυμπήστε μαζί του κ πιστέψτε με θα αρχίσει να το κάνει κ αυτός!!

Όπως βλέπετε οι ανάγκες του σκύλου μας δεν διαφέρουν και πολύ από τις δικές μας και ειδικά από ενός μικρού παιδιού! Αντιμετωπίστε τον λοιπόν σαν το μικρό σας παιδάκι, τηρείστε τους κανονισμούς και διασκεδάστε στη θάλασσα με τον σκύλο σας!!!