Συνέντευξη από έναν κτηνίατρο

Συνέντευξη από έναν κτηνίατρο

Δευ, 01/27/2020 - 12:42

Συνέντευξη από έναν κτηνίατρο

Ο κτηνίατρος Κώστας Καραγιάννης απάντησε στις δικές σας ερωτήσεις. Ήρθε λοιπόν η ώρα να μάθετε ότι ζητήσατε και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα πράγματα για το κατοικίδιο σας. Το email του: [email protected], fb: Costas Karagiannis. Τον ευχαριστούμε θερμά για τις υπέροχες απαντήσεις του.

 

1.ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ?

Για λαμπραντόρ ηλικίας 8 ετών με 3–4 κιλά παραπάνω από το κανονικό βάρος, υπάρχουν τρόποι μέσω φαρμακευτικής αγωγής, διατροφικών συμπληρωμάτων κτλ για την πρόληψη κυρίως αλλά και την αντιμετώπιση πόνου που προκαλείται από την δυσπλασία του σε συνδιασμό με έντονη άσκηση;

Για αρχή θα πρέπει να διαγνωστεί από τον κτηνίατρο σας ο βαθμός της δυσπλασίας. Εαν η δυσπλασία είναι σε ήπια μορφή,μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ,με φαρμακευτική αγωγή(αντιφλεγμονώδη φάρμακα )χορήγηση τροφών με χόνδρο προστατευτικές ουσίες , διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν γλυκοζαμίνες-χονδροιτίνες κτλ ,φυσικοθεραπείες ,έλεγχο του βάρους (το κατώτερο για την φυλή του) και μείωση της έντονης δραστηριότητας. Εαν ωστόσο η δυσπλασία είναι σε μεγάλο βαθμό η λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

2.ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ?

Έχω 2 λαμπραντόρ (μάνα και κόρη), ξαφνικά η μεγάλη άρχισε να έχει έντονη πτώση στο τρίχωμα της και να κάνει πληγές. Έκανε αγωγή για ατοπική δερματίτιδα και είναι καλύτερα αλλά ακόμα βγάζει σημάδια. Δεν έχει κνησμό. Επίσης τις τελευταίες 3 μέρες έχω παρατηρήσει ότι πίνει υπερβολικά πολύ νερό.

Τα δερματολογικά περιστατικά είναι αρκετά περίεργα καθώς μπορει να κρύβονται αρκετά από πίσω από αυτά που βλέπουμε.Εκτος από ατοπική δερματίτιδα θα πρέπει το ζώο να ελέγχει για Λεισμανίωση, ώστε να αποκλειστεί η δερματική της μορφή σε συνδιασμό πάντα με αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις για τον έλεγχο κυρίως των νεφρών( πολυδιψία). Επίσης θα θα πρέπει να παρθεί ξέσμα από τα εκάστοτε σημεία για έλεγχο δερματοπάθειας από ψώρα, αλλά και να αποκλειστούν τυχόν δερματοπάθειες που μπορούν να οφείλονται σε μυκητιάσεις ,διάφορες τροφικές αλλεργίες αλλά και ορμονικές διαταραχές του ζώου.

3. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΛΑΖΑΡ ?‍⚕️

Τι συμπτώματα θα έχει ο σκύλος αν πάσχει από καλάζαρ; Πιστεύετε ότι με θεραπεία σώζεται;

Τα κυριότερα συμπτώματα σε ένα σκύλο με Λεισμανίωση είναι τα εξής:

ΓΕΝΙΚΑ: Γενικευμένη λεμφανομεγαλία,απώλεια σωματικού βάρους, λήθαργος, ωχρότητα βλεννογόνων, σπληνομεγαλία, πολυουρία, πολυδιψία, διάρροια .

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ:Μη κνησμώδης αποφολιδωτική δερματίτιδα με ή χωρίς αλωπεκία, διαβρωτική ελκώδης δερματίτιδα, οζώδης δερματίτιδα, βλατιδώδης δερματίτιδα, φλυκταινώδης δερματίτιδα ,ονυχογρύπωση

ΟΦΘΑΛΜΙΚΑ:Βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κερατοεπιπεφυκίτιδα κοινή ή ξηρή, πρόσθια ραγοειδίτιδα/ενδοφθαλμίτιδα

ΑΛΛΑ: Επίσταξη,ελκώδης ή οζωδεις αλλοιώσεις δερματικών βλεννογόνων,χωλότητα,ατροφική μυιτιδα των μασητήριων μυών, αγγειακές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές

Η πρόγνωση της Λεισμανίωσης εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Εαν η διάγνωση γίνει στα αρχικά στάδια και δεν υπάρχουν αλλοιώσεις στα εσωτερικά όργανα η πρόγνωση είναι καλή. Για τον λόγο αυτό συστήνουμε τακτικό έλεγχο και προληπτικά μέτρα. Σιγουρα πάντως αξίζει κάθε προσπάθεια σε ζώο με Λεισμανια ανεξαρτήτου σταδίου της νόσου .

4. ΕΠΙΛΗΨΙΑ ?

Ένας σκύλος με επιληψία ζει όσα χρόνια και ένας υγιής σκύλος;

Εφοσον ο σκύλος έχει διαγνωστεί ως επιληπτικός, με την κατάλληλη αντιεπιληπτική-φαρμακευτική αγωγή, ώστε να ρυθμιστούν οι κρίσεις, μπορεί να ζήσει και όσα χρόνια ζει ένας υγιής σκύλος .

5. ΝΥΧΙΑ ??

Πρέπει να κόβουμε τα νύχια σε έναν σκύλο ή δεν κάνει;

Εάν ο σκύλος δεν λιμάρει μόνος του τα νύχια ( βόλτα -εξωτερικές δραστηριότητες ) καλό θα ήταν να κόβονται. Ανα τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως Ανα 6 μηνο) ώστε να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί στα νύχια (σπάσιμο -αποκόλληση κτλ ) αλλά και τραυματισμοί στο κάτω μέρος των άκρων ή ακόμα και διαταραχές στην βάδιση του ζώου.

6.ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ?

Ο σκύλος μου αιμοραγεί από την μύτη και τον έχουμε πάει στον κτηνιάτρο και δεν βρίσκουν τι έχει.

Η επίσταξη( αιμορραγία από την μύτη) είναι σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί από τα πιο απλά περιστατικά όπως μια ρινίτιδα ή κάποιο ξένο σώμα στην μύτη, από διαφορά πολυσυστηματικά νοσήματα ( Λεισμανίωση ,Ερλιχιωση ) ή ακόμα και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία. Θα πρέπει βήμα βήμα να αποκλειστούν όλες οι περιπτώσεις μαζί με την βοήθεια ενός καλού ιστορικού από τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο. Επίσης καλό θα ήταν εφόσον είναι δυνατόν να γίνει και μια ρινοσκόπηση.

7. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ?

Έχω μία φοράδα 16 ετών, γνωρίζετε καλές βιταμίνες;

Υπαρχουν πολλά σκευάσματα Βιταμινών για άλογα στο εμπόριο, που συνήθως περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος AD3E, βιταμίνη c, βιοτίνη, νιασίνη, κολλαγόνο, χονδροιτίνες, γλυκοζαμίνες κτλ.

Αλλά καλύτερα θα ήταν να απευθυνθείτε σε Ιππίατρο ή κτηνίατρο που ασχολείται με παραγωγικά ζώα και ιπποειδή .

8.ΑΚΡΑΤΕΙΑ ?

Έχω ένα αρσενικό κόκκερ 7 ετών και τον τελευταίο μήνα κάνει τσίσα παντου, τι μπορεί να φταίει;

Η πολυουρία ή η ακράτεια μπορει να εμφανίζεται καθαρά σαν σύμπτωμα του ουροποιητικού ή ως σύμπτωμα κάποιου πολύ — συστηματικού νοσήματος όπως η Λεισμανίωση. Συστήνεται αιματολογικός έλεγχος ( τυχόν ουρολοιμώξεις ) αλλά και βιοχημικός έλεγχος κυρίως των νεφρών αλλά και υπέρηχος νεφρών, ουροφόρων σωληναρίων,κύστεως, προστάτη ώστε να αποκλειστούν και τυχόν πέτρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις η συχνοουρία ή η ακράτεια μπορεί να ευθύνεται και σε νευρολογικές διαταραχές.

9.ΤΑΞΙΔΙ ?

Τι πρέπει να κουβαλάμε μαζί μας σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο;

Καλό θα ήταν πριν από οποιοδήποτε ταξίδι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για το απαραίτητο check up. Οσον αφορά το ταξίδι, εφόσον το ζώο δεν είναι σε κλουβί μεταφοράς καλό θα ήταν να είναι δεμένο με ειδική ζώνη ασφαλείας. Θα πρέπει να έχετε φαγητό μαζί και νερό εφόσον επιθυμείτε να κάνετε στάση ή στάσεις για το λιγότερο stress του ζώου. Παντα μαζί να έχετε το βιβλιάριο υγείας του ζώου και εάν το ταξίδι είναι στο εξωτερικό είναι απαραίτητα το chip αλλά και το διαβατήριο.

Επίσης καλό τα ήταν να έχετε φτιάξει ένα κουτί πρώτων βοηθειών σε συννενόηση πάντα με τον Κτηνίατρο σας το οποίο θα περιέχει:

Ατροπίνη (για δηλητηρίαση )

Κορτιζόνη (τσιμπήματα από έντομα κτλ)

Εμετική ένεση ταχείας δράσης

Βιταμίνη κ (αντίδοτο για ποντικοφάρμακο )

Μερικά ζώα πριν το ταξίδι ίσως χρειαστεί να πάρουν αντί εμετική αγωγή εφόσον εκδηλώνουν ναυτία ή κάποια χαλαρωτικά — ηρεμιστικά για μείωση του stress, πάντα βέβαια με τις υποδείξεις του κτηνιάτρου σας.

10.ΕΜΕΤΟΣ ?

Τι μπορεί να φταίει αν ένα σκυλί πάει συνέχεια να κάνει εμετό;

Περιστατικό που θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά από τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο καθώς μπορεί να ευθύνονται πολλά στην συγκεκριμένη περίπτωση. Απο μια απλή οισοφαγίτιδα, ή κάποιο ξένο σώμα στην πεπτικη οδό, μέχρι και ανατομικές ανωμαλίες όπως ο μεγαοισοφάγος πχ αλλά και σύνδρομο Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αλλά και πολλές άλλες περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν εμετό.

11. ΦΡΟΥΤΑ ?

Τι φρούτα μπορούν να φάνε τα σκυλιά;

Φρουτα που μπορούν να φάνε τα σκυλιά :

Μήλα ( χωρίς σπόρους) 

Μπανάνες ( με μέτρο ) 

Μύρτιλα

Πορτοκάλια ( χωρίς φλούδα και κουκούτσια )

Αχλάδια ,φράουλες ,δαμάσκηνα

Καρπούζι ( χωρίς φλούδα και κουκούτσια )

Ροδάκινα( χωρίς φλούδα και κουκούτσια )

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ :

Σταφύλια ,σταφίδες ,αβοκάντο ,σύκα ,βερίκοκα ,κεράσια

12.ΠΥΡΙΤΙΟ ?

Γνώμη για πυρίτιο έναντι στα διάφορα χάπια που χρησιμοποιούμε για πρόληψη δυσπλασίας

Το πυρίτιο υπάρχει σε αρκετά σκευάσματα — συμπληρώματα διατροφής με κυρια λειτουργεία του την δόμηση των συνδετικων ιστών, όπως σύνδεσμοι τένοντες αλλά και αύξηση της πυκνότητας των οστών. Σε ήπιες περιπτώσεις δυσπλασιας μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε σκευάσματα που περιέχουν ακόμα βιταμίνες χονδροιτινες γλυκοζαμινες και διάφορες χόνδρο προστατευτικές ουσίες καθώς από μόνο του το πυρίτιο δεν θα μας δώσει τα αποτελέσματα που θελουμε. Ολα αυτά βέβαια σε συνδιασμο με τον έλεγχο βάρους του ζώου αλλά και διάφορες φυσικοθεραπείες και φαρμακευτική αγωγή ( αντιφλεγμονώδη )

Σε βαριές περιπτώσεις δυσπλασιας η λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

13.ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΛΑΖΑΡ ?

Ποιά είναι η πιό ασφαλής πρόληψη για το καλαζάρ και τι ποσοστό ασφάλειας εξασφαλίζουμε;

Η leishmania spp μεταδίδεται στον σκύλο με τα αιματοφαγα θηλυκά του είδους phlebotomus( σκνίπα που υπάρχει στην λεκάνη της Μεσογείου ) Έτσι λοιπόν σαν πρόληψη κάνουμε ότι δυνατόν υπάρχει ώστε να απωθήσουμε την σκνίπα να τσιμπήσει τον σκύλο μας. Μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε αμπούλες που πιάνουν την σκνίπα αυστηρά κάθε μήνα καθώς και αντιπαρασιτικά περιλαιμια αλλά και εντομοαπωθητικά τόσο πάνω στον σκύλο όσο και στον χώρο που ζει .Στους υγιείς σκύλους συστήνεται ετήσια παρακολούθηση με ποσοτικές ορολογικές δοκιμές (IFAT ELISA ) Και εφόσον το ζώο είναι αρνητικό μπορεί και να εμβολιαστεί κατά της Λεισμανίωσης.

Υπάρχουν διαφορα Εμβολια και πρωτόκολλα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, τα εμβόλια δεν αποτρέπουν ολοκληρωτικά την νόσο αλλά επιβραδύνουν την πρόοδο της και μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης συμπτωμάτων καθώς και τον κίνδυνο εξάπλωσης του παράσιτου.

Εφόσον κάνουμε όλα τα παραπάνω φτάνουμε σε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας — πρόληψης. Το τελικό ποσοστό ωστόσο είναι δύσκολο να καθοριστεί καθώς παίζουν ρόλο κι αλλοι παράγοντες όπως περιβάλλον διαβίωσης του ζώου (εσωτερικό -εξωτερικό χώρο ή σε ενδημική περιοχή πχ ) ή ακόμα και το είδος της φυλής (μακροτριχα -κοντότρίχα).

14.ΣΤΕΙΡΩΣΗ ?

Τι γνώμη έχετε για την στείρωση; Είναι 7 χρόνων κόκκερ και δεν του έχω κάνει ακόμα.

Εφόσον δεν επιθυμείτε το ζώο σας να μπει στην αναπαραγωγή καλό θα ήταν το ζώο να στειρωθεί. Με την στειρωση προλαμβάνονται πολλά προβλήματα του γεννητικού συστήματος των ζώων στα θηλυκά (πυομητρα, καρκίνος μαστών ωοθηκών μήτρας, ψευδό κυήσεις)

Στα αρσενικά (καρκίνος όρχεων, προστάτη).

Όσο πιο νωρίς γίνει η στειρωση τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασίας.

Με την στειρωση αποφεύγουμε πολλά από τα παραπάνω προβλήματα αυξάνοντας ταυτόχρονα το μέσο όρο ζωής του ζώου. Το σίγουρο πάντως είναι να το συζητήσετε με τον κτηνίατρο σας εφόσον επιθυμείτε και βέβαια προϋποθέτει πάντα το ζώο σας να είναι σε θέση να μπει στο χειρουργείο.

15.ΩΤΙΤΙΔΑ ?

Εδώ και έναν χρόνο ο σκύλος μου έχει ωτίτιδα, πήραμε αγωγή αλλά υποτροπιάζει ανά διαστήματα.

Τα περιστατικά χρονιάς ωτίτιδας είναι αρκετά δύσκολο να εξαλειφθούν εξολοκλήρου. Χρειαζεται τοπική αγωγή με σταγόνες ή αλοιφή αλλά και καθαρισμός των αυτιών ανάλογα πάντα με την σοβαρότητα του περιστατικού. Απαραιτητη είναι η ωτοσκόπηση αλλά και ο διαχωρισμός της ωτίτιδας (βακτηριακή ή μυκητιακη) αλλά και λήψη δείγματος για ανάλυση και αντιβιογραμμα ώστε να χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη αγωγή.

Επίσης τροφικές αλλεργίες πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε περιστατικά ωτίτιδας καθώς και παραμενων υγρασία στο αυτί μετά από μπανιο — καλλωπισμό.

Σε ζώα που υποτροπιαζουν συχνά συστήνεται τακτικός καθαρισμός των αυτιών (1ή 2 φορές την εβδομάδα).

16.ΛΙΠΩΜΑΤΑ ?

Η Λου έχει λιπώματα, πρέπει να αφαιρεθούν; Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα;

Το σωστό είναι η χειρουργική αφαίρεση των λιπωματων και η αποστολή τους για ανάλυση — βιοψία ώστε να εκτιμηθεί το είδος του νεοπλάσματος. Αυτο βέβαια προϋποθέτει το ζώο να είναι σε θέση να μπει στο χειρουργείο. Οποιαδηποτε μορφή νεοπλασιας μπορεί να γίνει επικίνδυνη καθώς μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε εσωτερικά όργανα αλλά και να αλλοιώσει την φυσιολογική ανατομία του δέρματος.