Συνέντευξη από τους εκπαιδευτές μας DogsUp!

Συνέντευξη από τους εκπαιδευτές μας DogsUp!

Τρί, 03/03/2020 - 17:06

Οι αγαπημένοι μας εκπαιδευτές της DogsUp, η Αρετή και ο Παναγιώτης, απαντούν στις δικές σας ερωτήσεις. Μια συνέντευξη που απαντάει στα ερωτήματα όλων μας.

 

1. Το μόνο πρόβλημα που έχω είναι στην βόλτα. Τραβάει, δεν ακούει εντολές και αποσπάται η προσοχή του / Υπάρχει τρόπος να μην τραβάει στην βόλτα όταν συναντιέται με άλλα αρσενικά;

Το τράβηγμα στην βόλτα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους περισσότερους ιδιoκτήτες σκύλων. Από την μεριά των σκύλων είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά καθώς σε κάθε βόλτα θέλουν να έρθουν σε επαφή με τα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκονται (άνθρωποι, σκύλοι κτλ.). Όσο τραβάνε το λουρί τόσο τους ακολουθούμε με αποτέλεσμα αυτή η συμπεριφορά να γίνεται ολοένα και εντονότερη και η επικοινωνία τους μαζί μας να χάνεται εντελώς. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης που θα εστιάσει στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης, της πραγματικής επικοινωνία και της προσοχή του σε εμάς.

 

2. ?Πως θα μάθω το κουτάβι μου να κάνει την ανάγκη του στην βόλτα;

Η εκπαιδευτική προσέγγιση στην τουαλέτα βασίζεται σε μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν μέσα στην καθημερινότητα και είναι διαφορετική για κάθε σκύλο, κάθε άνθρωπο και το πρόγραμμα καθημερινότητας τους. Παρόλαυτα μια σωστή βάση θα ήταν να δημιουργήσετε ρουτίνες όσο αφορά τις ώρες φαγητού, τις ώρες της βόλτας και τις ώρες ξεκούρασης του κουταβιού, και να επιβραβεύετε το κουτάβι σας με τις αγαπημένες του λιχουδιές κάθε φορά και αμέσως μετά την στιγμή που κάνει την ανάγκη του έξω στην βόλτα. Όσο πιο συχνές είναι οι βόλτες σας τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ενεργηθεί το κουτάβι σας σε αυτές αλλά και να επιβραβευθεί για αυτό.

 

3. Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει η εκπαίδευση ενός κουταβιού;

Συχνά αναφέρεται ότι η εκπαίδευση ενός κουταβιού μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 6 μηνών και μετά. Η αλήθεια είναι ότι από την ηλικία των 2 περίπου μηνών ένα κουτάβι παρατηρεί, ενεργεί και αρχίζει να μαθαίνει συνδέοντας συμπεριφορές και αντιδράσεις. Έτσι χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε η εκπαίδευση του ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που μπαίνει στο σπίτι μας, γεγονός που μας καθιστά θέλοντας και μη ως τον καθημερινό «εκπαιδευτή» του. Η κουταβίσια ηλικία 2-4 μηνών είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για μία μακροχρόνια αρμονική συμβίωση με τον σκύλο μας και να λειτουργήσουμε προληπτικά, πριν καν δηλαδή αναπτυχθούν οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε εύκολα και γρήγορα να ενισχύσουμε και να μάθουμε στο κουτάβι μας επιθυμητές συμπεριφορές και να δημιουργήσουμε μία καλύτερη καθημερινότητα, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τον μελλοντικό του χαρακτήρα. Στη συνέχεια μπορούμε να ξεκινήσουμε τη σωστή κοινωνικοποίηση και προεκπαίδευση του σε απλές βασικές εντολές, δημιουργώντας έτσι τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη μελλοντική βασική εκπαίδευση του. Συνεπώς στην εκπαίδευση σκύλων ισχύει το «όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».

 

4. ? ? Πως μπορεί να επιτευχθεί η σωστή κοινωνικοποίηση;

Το θέμα της κοινωνικοποίησης απασχολεί έντονα σχεδόν όλους όσους έχουν σκύλο, ασχέτου ηλικίας, φυλής ή μεγέθους.; Η κοινωνικοποίηση του σκύλου μας είναι εξαιρετικά σημαντική αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί μια υπερβολικά παρερμηνευμένη έννοια που πρέπει να αποσαφηνιστεί και να γίνει κατανοητή στην ουσία της. Ένας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος είναι αυτός που μπορεί να διαχειριστεί το οποιοδήποτε περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται, αδιαφορώντας για τα διάφορα ερεθίσματα (άνθρωποι, σκύλοι, ήχοι κτλ.), ανεξάρτητα από την ένταση τους. Ένας τέτοιος σκύλος δέχεται ατάραχος όλα τα παραπάνω και τα αντιμετωπίζει απλά σαν ένα κομμάτι του περίγυρου του, χωρίς φόβο, επιθετικότητα ή σαν κάτι με το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να αλληλεπιδράσει.

Κοινωνικοποίηση δεν είναι:

• Να αφήνουμε τον σκύλο μας να παίζει ανεξέλεγκτα με άλλους σκύλους επιτρέποντας άγριο παιχνίδι, γαβγίσματα, γρυλίσματα, δαγκώματα κ.α.

• Να τον αφήνουμε να συναναστρέφεται με σκύλους που προσπαθούν να του επιβληθούν ή απέναντι στους οποίους θέλει να κυριαρχήσει.

• Να αφήνουμε όλο τον κόσμο και όλους τους περαστικούς να τον χαϊδεύουν, να τον ταΐζουν και να παίζουν μαζί του.

• Να τον αφήνουμε να μυρίζεται με όλους τους σκύλους ενώ σε άλλη στιγμή θα τον μαλώσουμε στην προσπάθεια του να κάνει ακριβώς το ίδιο.

Προσέχουμε τα εξής:

α. Τα τεντωμένα λουριά βάζουν ένταση στους σκύλους και τους περιορίζουν κάνοντας τις αντιδράσεις τους ακόμα πιο απρόβλεπτες

β. Το κούνημα της ουράς δεν σημαίνει πάντα ότι έχουν φιλική διάθεση

γ. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο άλλος σκύλος είναι φιλικός αλλά ούτε και να είμαστε απολύτως σίγουροι για τον δικό μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων από σκύλο σε σκύλο είναι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονταν ότι ο δικός τους τους ακούει, είναι φιλικός με όλους και δεν έχει μαλώσει ή δαγκώσει ποτέ. Ας μην ξεχνάμε ότι οι σκύλοι σε αντίθεση με τους ανθρώπους λειτουργούν με βάση το ένστικτο και όχι την λογική.

• Να τον εκθέτουμε χωρίς σωστή και σταδιακή προσέγγιση σε εικόνες, ήχους, άγνωστα και δύσκολα περιβάλλοντα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, προκειμένου να το «ξεπεράσει».

Κοινωνικοποίηση είναι:

• Η εκμάθηση της σωστής συμπεριφοράς του απέναντι στα άλλα ζώα (σκύλοι, γάτες, πουλιά) και τους ανθρώπους.

• Η πρόληψη και η προστασία του σκύλου μας από περιβάλλοντα, εμπειρίες και συμπεριφορές ανθρώπων ή ζώων που θα διαταράξουν την ηρεμία του και θα επηρεάσουν αρνητικά την μελλοντική συμπεριφορά του.

• Η σταδιακή έκθεση και απευαισθητοποίηση ποικίλων ερεθισμάτων (ζώα, άνθρωποι, πολυκοσμία, φορτηγά, πατίνια, ιδιαίτεροι ήχοι κ.α.).

• Η ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας με τον σκύλο μας σε διάφορα μέρη και καταστάσεις μέσω της υπακοής, της επιβράβευσης και του παιχνιδιού. Όσο αυξάνεται η προσοχή του σε εμάς, τόσο μειώνεται η «αξία» των ερεθισμάτων.

 

 

5.?️ Ο σκύλος μου ανεβαίνει συνέχεια στο κρεβάτι, τι να κάνω;

Το γεγονός ότι επιμένει πιθανότατα σημαίνει ότι μέσα στην ημέρα είτε ανεβαίνει όταν λείπετε και δεν τον βλέπετε για να τον κατεβάσετε είτε ότι του επιτρέπετε να ανεβαίνει σε άλλα κρεβάτια, καναπέδες κτλ. Σας προτείνουμε να είστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς γίνεται σχετικά με αυτά τα όρια και να του προσφέρετε έναν αποκλειστικά δικό του χώρο μέσα στον οποίο θα νιώθει ασφάλεια, ηρεμία και άνεση, συνδέοντας τον μόνο με θετικές εμπειρίες (π.χ. φαγητό και λιχουδιές).

 

 

6. ? Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να εκπαιδευτεί ένα σκυλάκι;

Λόγω της φύσης του να προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα απ΄ό,τι ο άνθρωπος σε νέα δεδομένα, ένας μεγάλος σε ηλικία σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί με επιτυχία μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα προβλήματα συμπεριφοράς και στις ανάγκες του. Στην εκπαίδευση σκύλων ισχύει και το «όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο» αλλά και το «ποτέ δεν είναι αργά»

 

 

7. ? Το σκυλάκι μου γαβγίζει ασταμάτητα σε άντρες που την τρομάζουν. Πως σταματάει;

Ο τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιου είδους συμπεριφοράς έχει να κάνει με τα πραγματικά αίτια στα οποία οφείλεται, με το πόσο έντονη είναι, με την ηλικία του σκύλου και με διάφορα άλλα στοιχεία τα οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση θα βοηθούσε το χτίσιμο της εμπιστοσύνης και της επικοινωνίας του σκύλου με το ή τα άτομα της οικογένεια σας με τα οποία βγαίνει βόλτα μέσω της βασικής εκπαίδευσης και η σωστή και σταδιακή κοινωνικοποίηση του έτσι ώστε να μπορέσει αρχικά να διαχειριστεί και εντέλει να ξεπεράσει εντελώς την ύπαρξη ανδρών στο περιβάλλον του,.

 

 

8. Επισκέπτες στο σπίτι και έντονος ενθουσιασμός, πηδάει και γλείφει όλη την ώρα. Πώς θα το κόψω; / Έχω ένα Γκριφόν 2,5 χρονών που γαβγίζει σε όλους όσους έρχονται στο σπίτι. Τι να κάνω;

Αρχικά θα πρέπει αυτός ο ενθουσιασμός να μην εκδηλώνεται στα άτομα του σπιτιού. Ο σκύλος θα πρέπει να μάθει ότι δεν συμβαίνει κάτι το φοβερό όταν μπαινοβγαίνετε στο σπίτι και ότι δεν κερδίζει χάδια ή προσοχή με αυτές του τις συμπεριφορές. Ξεκινήστε να αδιαφορείτε για τον σκύλο όποτε μπαίνετε στο σπίτι και δίνετε του προσοχή μόνο όταν είναι πραγματικά ήρεμος. Μετά από αρκετές επαναλήψεις και όταν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας υποδέχεται με ηρεμία, μπορείτε σταδιακά να ξεκινήσετε την ίδια διαδικασία με ένα νέο άτομο την φορά. Οι καθημερινές βόλτες και η καθημερινή άσκηση σε συνδυασμό με έναν χώρο αποκλειστικά του σκύλου μέσα στον οποίο θα νιώθει ασφάλεια και ηρεμία, θα τον βοηθήσουν στο να σταματήσει αυτές τις συμπεριφορές.

 

 

9. ?️ Πώς θα του μάθω να μένει κάτω από το κρεβάτι;

Προφανώς ρωτάτε το πώς θα του μάθετε να μην ανεβαίνει στο κρεβάτι. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να του βάλετε συγκεκριμένα όρια και κανόνες και να είστε πάντα συνεπείς. Αν του δείξετε ότι απαγορεύεται να ανεβαίνει σε καναπέδες και κρεβάτια χωρίς να το «διαπραγματεύεστε», τότε είναι θέμα ελάχιστων ημερών να καταλάβει τι θέλετε από αυτόν. Επίσης όσες περισσότερες είναι οι καθημερινές βόλτες και η άσκηση του τόσο λιγότερες θα είναι οι προσπάθειες και η επιμονή του να ανέβει στο κρεβάτι σας. Τέλος θα βοηθούσε πάρα πολύ να του προσφέρετε έναν αποκλειστικά δικό του άνετο χώρο μέσα στο σπίτι σας μέσα στον οποίο θα νιώθει ασφάλεια και ηρεμία.

 

 

10. Πως θα του μάθω να μην είναι επιθετικός όταν πλησιάζουμε το μπολ με την τροφή του;

Η επιθετικότητα στο φαγητό είναι μια συμπεριφορά που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και προκειμένου να μην συμβεί κάποιο ατύχημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά μέσα από μια σωστή εκπαιδευτική διαδικασία και μετά από μια σχετική αξιολόγηση που θα πρέπει να γίνει στον χώρο σας. Μέχρι τότε θα σας προτείναμε προληπτικά να περιορίζετε τον σκύλο σας κατά την προετοιμασία του φαγητού, να αφήνετε το μπολ του σε έναν

συγκεκριμένο χώρο, μετέπειτα να τον αφήνετε ελεύθερο για να φάει και τέλος να απομακρύνετε το μπολ του όταν βρίσκετε σε άλλον χώρο.

 

 

11. Τι να κάνω για να μην τρώει τα έπιπλα η Λουλού όταν λείπω;

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται στην ελλιπή καθημερινή εκτόνωση του σκύλου σας αλλά και στο ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την απουσία σας (άγχος αποχωρισμού). Σας προτείνουμε να βάλετε όσο το δυνατόν περισσότερη άσκηση και βόλτες μέσα στην καθημερινότητα και να αδιαφορείτε για τον σκύλο σας όταν γυρίζετε από την δουλειά μέχρι την στιγμή που θα ηρεμεί εντελώς. Επίσης πριν να φεύγετε από το σπίτι φροντίστε να είναι κουρασμένος, να του αφήνετε ένα μασητικό-αγαπημένο παιχνίδι απασχόλησης και να φεύγετε από το σπίτι χωρίς να τον χαιρετίσετε έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμος την στιγμή που κλείνει η πόρτα. Τέλος υπάρχουν διάφοροι τρόποι που θα μπορούσατε να περιορίσετε τον σκύλο σας (για την αποφυγή καταστροφών και κυρίως για την ασφάλεια του) αλλά αυτό έχει να κάνει με το πόσες ώρες λείπετε αλλά και την διαμόρφωση του χώρου σας.

 

 

12. Πώς μπορώ να γίνω και εγώ εκπαιδευτής σκύλων;

Δυστυχώς η σχολή μας δεν παρέχει την συγκεκριμένη υπηρεσία.

 

 

13. Είναι 11 μηνών και κάποιες φορές δεν κρατιέται και κάνει τσίσα στο σπίτι. Τι μπορώ να κάνω;

Ένας σκύλος σε αυτήν την ηλικία (αντίθετα από ένα κουτάβι) μπορεί να διαχειριστεί την κύστη του και να κρατηθεί για περίπου 8 ώρες. Προσπαθήστε να βάλετε στην καθημερινότητα σας τρεις μεγάλες βόλτες σε όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα διαστήματα μεταξύ τους, δημιουργήστε συγκεκριμένη ρουτίνα για τα γεύματα και τις ώρες ξεκούρασης και επιβραβεύστε τον με την αγαπημένη του λιχουδιά κάθε φορά που κάνει την τουαλέτα του έξω προσέχοντας να μην διακόπτετε την βόλτα την συγκεκριμένη στιγμή γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταλάβει ότι το γεγονός ότι ενεργείται του στερεί την βόλτα.

 

 

14.  Όταν θέλει να παίξουμε μου δαγκώνει τα χέρια. Όχι δυνατά αλλά το κάνει συνέχεια.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε τα χέρια σας σαν παιχνίδια, τότε άθελα σας τον έχετε εκπαιδεύσει στο να τα δαγκώνει. Σας προτείνουμε να παίζετε μόνο με τα παιχνίδια του όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ημέρα και να τον χαϊδεύετε μόνο όταν είναι πραγματικά ήρεμος. Συμπληρωματικά οι πολλές βόλτες και η ύπαρξη ορίων και κανόνων μέσα στο σπίτι (π.χ. να μην πηδάει πάνω σας, να μην ανεβαίνει σε καναπέδες και κρεβάτια κ.α) θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί εντελώς αυτή η συμπεριφορά.

 

 

15. Πώς θα κάνω τον σκύλο μου να μην ζητιανεύει φαγητό όταν τρώω;

Πιθανότατα αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στο ότι έχουν υπάρξει φορές που κάποιος του έχει δώσει από το φαγητό του, είτε κατά την διάρκεια είτε μετά το τέλος του γεύματος. Σε αυτήν την περίπτωση θα σας προτείναμε να μην δίνετε στον σκύλο από το φαγητό σας και να τον ταΐζετε μόνο την τροφή του και μάλιστα σε διαφορετικές ώρες από αυτές που τρώτε εσείς.

 

 

16. Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει εκπαίδευση ένας σκύλος;

Είτε αποκτούμε κουτάβι είτε ενήλικο σκύλο, η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει η κοινή μας εκπαίδευση είναι η πρώτη μέρα της συμβίωσης μας. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η συνεκπαίδευση με τον σκύλο μας, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να τον κατανοήσουμε, να τον γνωρίσουμε πραγματικά, και να ενισχύσουμε την επικοινωνία και το μεταξύ μας δέσιμο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη των προβλημάτων είναι πάντα καλύτερη από την επίλυση τους.

 

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp 

Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος


Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://www.dogsup.gr/