Απαγορευμένες τροφές, για σκύλους.

 Απαγορευμένες τροφές, για σκύλους.

Δευ, 03/09/2020 - 14:46

? Απαγορευμένες τροφές, για σκύλους. ?

Όσοι έχουμε σκυλάκια ξέρουμε πολύ καλά πως ο Παράδεισος των τετράποδων φίλων μας δεν είναι άλλος από την κουζίνα μας. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να αντισταθούν στο γεμάτο παρακάλια κουταβίσιο βλέμμα τους, και μοιράζονται το φαγητό μαζί τους. Ωστόσο, πολλά από αυτά που βρίσκονται στο μενού ενός ανθρώπου, όσο νόστιμα κι αν είναι, για τους καλύτερούς μας φίλους συγκαταλέγονται στις τοξικές τροφές και άρα απαγορευμένες.

 

1.         Κρεμμύδια, σκόρδο, πράσο 

Τα παραπάνω λαχανικά, δύναται να προκαλέσουν ένα είδος αιμολυτικής αναιμίας, η οποία προκαλεί καταστροφή των ερυθροκυττάρων και στη συνέχεια, καταστροφή των νεφρών. Τα συμπτώματα είναι όμοια αυτών της αναιμίας: άσπρα ούλα, ταχυκαρδία, αδυναμία και λήθαργος. Μπορεί να υπάρξει εμετός, διάρροια ή αίμα στα ούρα. Η θεραπεία περιλαμβάνει μετάγγιση αίματος ή σε κάποιες περιπτώσεις παροχή οξυγόνου και πολλά υγρά.
Καλό είναι να αποφεύγουμε να δίνουμε περισσεύματα στα σκυλιά μας, καθώς τα περισσότερα φαγητά περιλαμβάνουν κρεμμύδι και σκόρδο.

2.         Αβοκάντο ?

Τα φύλλα, τα σπόρια, ο καρπός αλλά και ο φλοιός αυτού του λαχανικού περιέχουν μία πολύ τοξική ουσία, την περσίνη η οποία διαταράσσει το πεπτικό σύστημα και προκαλεί εμετό και διάρροια.

 

3.         Σοκολάτα ?

Η σοκολάτα παράγεται από κακάο το οποίο περιέχει τη χημική ουσία θεοβρομίνη. Η ουσία αυτή επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και του νευρικού συστήματος. Μάλιστα, αρκεί μια μικρή ποσότητα για να δούμε τα πρώτα συμπτώματα όπως ανησυχία, ρίγος, κρίσεις, εμετός, διάρροια, αρρυθμίες, υπερθερμία και κώμα.

Ο κτηνίατρος θα προχωρήσει σε πλύση στομάχου και θεραπεία με πολλά υγρά.

! Η σοκολάτα κουβερτούρα είναι πολύ πιο τοξική από τη γάλακτος, λόγω της περιεκτικότητας σε κακάο.

 

4.         Σταφύλια & σταφίδες ?

 

Μόλις 4-5 ρώγες σταφυλιού ή σταφίδων αντίστοιχα, μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα νεφρά και να επιφέρουν το θάνατο. Μέσα σε 24 ώρες θα διακρίνουμε τα πρώτα συμπτώματα, όπως εμετός, απώλεια όρεξης, διάρροια, κοιλιακός πόνος, μειωμένη ούρηση και αδυναμία. Ο κτηνίατρος θα προβεί πάλι σε πλύση στομάχου και θεραπεία με πολλά υγρά.

5.         Καρποί macadamia ?

Κατά γενική ομολογία, οι ξηροί καρποί είναι ιδιαιτέρως δύσπεπτοι για τους τετράποδους φίλους μας και παρόλο που δεν θεωρούνται θανατηφόροι, καλό θα είναι να τους αποφεύγουμε γιατί προκαλούν σοβαρές ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα, οι καρποί macadamia, μοιάζουν με φουντούκια με σκληρό καφέ κέλυφος, προκαλούν εμετούς, αδυναμία, κατάθλιψη, μυϊκούς πόνους και πρήξιμο των αρθρώσεων. Συνήθως το σκυλάκι μας αναρρώνει μόνο του σε διάστημα 2 ημερών, υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία.
Επιπλέον, τοξικά είναι και τα πικραμύγδαλα που περιέχουν υδροκυάνιο.

 

6.         Προϊόντα καφεΐνης 

Εκτός απ’ τον καφέ μας, καφεΐνη περιέχουν επίσης το τσάι και η σοκολάτα. Η επίδραση στους σκύλους είναι όμοια με αυτή της σοκολάτας: πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και του νευρικού συστήματος. Τα πρώτα συμπτώματα είναι αεικινησία, υπερδραστηριότητα και εμετός, ενώ στη συνέχεια επέρχεται αδυναμία, ταχυκαρδία, ρίγος και σπασμοί. Για άλλη μια φορά, η θεραπεία περιλαμβάνει πλύση στομάχου και πολλά υγρά.

7.         Τσίχλες ?

Πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν στις τσίχλες ένα γλυκαντικό ονόματι ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη διεγείρει το πάγκρεας των σκυλιών το οποίο εκκρίνει ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί υπογλυκαιμία που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.
Σε 30 μόλις λεπτά θα παρατηρήσουμε αδυναμία, κατάρρευση ή και κρίσεις. Ο κτηνίατρός μας θα προχωρήσει σε πλύση στομάχου και ενδοφλέβια παροχή δεξτρόζης (γλυκόζη), μπορεί όμως και η ηπατική ζημιά να είναι μόνιμη.

 

8.         Αλκοόλ και ζύμες με μαγιά ?

Τα αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καθώς και οι άψητες ζύμες περιέχουν μία τοξική χημική ουσία, την αιθανόλη που επηρεάζει το νευρικό και αναπνευστικό σύστημα των τετράποδων φίλων μας. Καταλαβαίνουμε ότι έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό τους όταν δούμε τα παρακάτω συμπτώματα: λήθαργος, νάρκωση, κατάθλιψη, αδυναμία και υποθερμία. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί ισχυρή θεραπευτική αγωγή και πολλά υγρά.

9.         Κουκούτσια και σπόροι φρούτων ?

Τα σπόρια του μήλου και τα κουκούτσια του ροδάκινου και των κερασιών περιέχουν την τοξική ουσία κυανίνη. Η ουσία αυτή προκαλεί στον σκύλο μας εμετό, βαριά αναπνοή, άπνοια, ταχυκαρδία, αρρυθμία, κώμα και δερματικό ερεθισμό. Σε περίπτωση κατάποσης, ο κτηνίατρος θα δώσει αντίδοτο ή μπορεί και μόνο οξυγόνο και πολλά υγρά.

 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται: 

Γαλακτοκομικά προϊόντα: στα οποία είναι δυσανεκτικοί οι σκύλοι.

Ψητό καλαμπόκι: προκαλεί απόφραξη εντέρου.

Καρυκεύματα: προκαλούν οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα και κολίτιδα.

Συκώτι: προκαλεί υπερβιταμίνωση στη Βιταμίνη Α και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά τους μυς και τα οστά.

Ωμός Σολομός: προκαλείται δηλητηρίαση και τα παράσιτα ανεβάζουν στο σκύλο μας πυρετό και προκαλούν εμετούς. Προσοχή: Χωρίς τη συμβολή κτηνιάτρου μπορεί και να αποβεί μοιραίο.

Γατοτροφή: Είναι πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνες που είναι ιδανικά για τις γατούλες, αλλά όχι και για το σκύλο μας.


Πατατάκια, γαριδάκια και σνακ: Είναι γεμάτα απαγορευμένες ουσίες για τα σκυλιά, όπως αλάτι, ζάχαρη, συντηρητικά και χρωστικές.

Τηγανιτά: το λάδι που χρησιμοποιείται προκαλεί κολίτιδα.

Αλάτι: προκαλεί ακατάσχετη δίψα και οδηγεί σε δηλητηρίαση.

Μουχλιασμένα και σάπια φαγητά: προκαλούν δηλητηρίαση από αλλαντίαση.

 

 

Κείμενο: Κατερίνα Βασιλειάδου

Φωτογραφία: Δημήτρης Ποπλίδης