Κορωνοϊός και η καθημερινότητα με τον σκύλο μας από τους εκπαιδευτές DogsUp

Κορωνοϊός και η καθημερινότητα με τον σκύλο μας από τους εκπαιδευτές DogsUp

Τρί, 03/24/2020 - 19:30

Αυτές οι δύσκολες μέρες που περνάμε δεν μας έχουν απλά επηρεάσει αλλά έχουν αλλάξει εντελώς την ψυχολογία και την καθημερινότητα μας. Από την άλλη μεριά oi τετράποδοι φίλοι μας είναι οι ευνοημένοι της κατάστασης καθώς ο χρόνος που περνάμε μαζί τους έχει αυξηθεί πολύ είτε μέσα στο σπίτι είτε με τις περισσότερες βόλτες που κακά τα ψέματα δίνουν και σε εμάς την ευκαιρία να βγούμε έξω.


Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης θα πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες των τετράποδων φίλων μας πάνω απ΄όλα με αίσθημα ατομικής ευθύνης, σεβόμενοι τους συνανθρώπους μας αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.
• Προσφέρουμε τους απαραίτητους περιπάτους στον σκύλο μας χωρίς υπερβολές
 Βγαίνουμε βόλτα τις ώρες που δεν υπάρχει πολυκοσμία στους δρόμους, κρατάμε ασφαλείς αποστάσεις από τους γύρω μας και αποφεύγουμε τα πάρκα σκύλων
• Βγαίνουμε βόλτα πάντα και μόνο με λουρί. Η βόλτα με λουρί είναι υποχρεωτική βάσει νόμου, βάσει απλής λογικής και αποτελεί ένδειξη υπευθυνότητας αλλά και σεβασμού απέναντι στον σκύλο μας, στα υπόλοιπα ζώα και στους ανθρώπους (δείτε σχετικό video)
• Αναπληρώνουμε το λιγότερο περπάτημα με περισσότερη άσκηση χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα παιχνίδια του σκύλου μας σε σημεία που δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα ή στην αυλή/κήπο/ταράτσα του σπιτιού μας
• Επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο μας μόνο εφόσον υπάρχει πραγματική ανάγκη και μετά από ραντεβού έτσι ώστε να μην βρεθούμε στον ίδιο χώρο με άλλους ανθρώπους

 

Το γεγονός ότι τα παιχνίδια μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο ποσοστό των καθημερινών αναγκών του σκύλου μας τα κάνει πραγματικά ανεκτίμητα και αξίζει να γνωρίζουμε τα παρακάτω.
Τα είδη παιχνιδιών είναι τα: 1. Οδοντικά, για την στοματική του υγιεινή 2. Μασητικά, για την απασχόληση του (π.χ. απλά μασητικά παιχνίδια ή μασητικά που γεμίζουν ξηρά τροφή ή λιχουδιές) 3. Δράσης (π.χ. μπάλες, tags, frisby κ.α).
Μερικά από τα οφέλη τους είναι τα εξής:
• Απασχόληση: Με την χρήση των μασητικών παιχνιδιών μπορούμε να κρατήσουμε τον σκύλο μας απασχολημένο στο σπίτι και να ελαττώσουμε τις ζημιές και την ανήσυχη συμπεριφορά του
• Αποτροπή δαγκωμάτων και μασήματος: Το να απαγορεύουμε στον σκύλο μας να δαγκώνει τα χέρια μας ή να μασάει διάφορα αντικείμενα είναι αποτελεσματικό και δίκαιο μόνο όταν του μαθαίνουμε τι μπορεί να δαγκώνει και να μασάει εναλλακτικά. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τα παιχνίδια του.
• Εκτόνωση σωματική και πνευματική: Εκτονωμένος σκύλος σημαίνει ευτυχισμένος σκύλος αλλά και χαρούμενος ιδιοκτήτης καθώς ένας σκύλος που ασκείται καθημερινά και χρησιμοποιεί το μυαλό του, είναι πολύ πιο ήρεμος και ισορροπημένος εντός και εκτός σπιτιού.
Εκπαιδευτικά tips:
• Χρησιμοποιούμε επώνυμα-ανθεκτικά παιχνίδια, για να εξαλείψουμε την πιθανότητα ατυχήματος από την κατάποση κοματιών τους.
 Χρησιμοποιούμε τα παιχνίδια δράσης μόνο με διαδραστικό τρόπο, δηλαδή παίζοντας μαζί του και όχι απλά αφήνοντας τα στην διάθεση του.
 Δεν παίζουμε:
- Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας γιατί έτσι τον εκπαιδεύουμε να τα δαγκώνει
- Με τρόπο που παραπέμπει σε «πόλεμο» ή σε υποταγή
- Με τα παλιά μας ρούχα-παπούτσια ή με τα παιχνίδια των παιδιών
- Με ξύλα από το έδαφος, κουκουνάρια κτλ γιατί είναι επικίνδυνα για το στόμα, τα δόντια και την υγεία του και επίσης γιατί έτσι ενισχύουμε την τάση του να παίρνει πράγματα από το έδαφος
- Κυνηγώντας τον γιατί με αυτόν τον τρόπο του μαθαίνουμε να απομακρύνεται από εμάς
• Του προσφέρουμε εναλλακτικούς τρόπους εκτόνωσης όπως το nosework.

 

Αυτές τις μέρες που έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:
Σε περίπτωση που δεν έχουμε σκύλο αλλά σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι αυτές οι «ιδανικές» συνθήκες για σκύλο δεν θα κρατήσουν για πολύ. Κριτήριο μας θα πρέπει να είναι οι επαγγελματικές-προσωπικές μας υποχρεώσεις και ο ελεύθερος χρόνος που είχαμε τις μέρες πριν τον Κορωνοϊό.
Σε περίπτωση που έχουμε σκύλο θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε οι αλλαγές της νέας καθημερινότητας να μην δημιουργήσουν κακές συνήθειες που θα μας δυσκολέψουν όταν τα πράγματα επανέλθουν στην φυσιολογική τους ροή. Κρατάμε όσο είναι δυνατόν το ίδιο πρόγραμμα σε φαγητό, βόλτες και εκτόνωση και είμαστε συνεπείς στα όρια και τους κανόνες που έχουμε θέσει στο σπίτι.

 

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος στην τόσο δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.
Θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί με ψυχραιμία και αισιοδοξία.
Καλή δύναμη σε όλους!

 

 

Το άρθρο είναι των εκπαιδευτών μας DogsUp και μπορείτε να βρείτε και άλλα άρθρα τους εδώ -> https://www.dogsup.gr/el/products/list/1/Arthra-Nea

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp

Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος