Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Πέμ, 08/09/2018 - 19:16

?Labrador retriever – Λαμπραντόρ­­?

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για αυτή την τόσο γνωστή και αγαπημένη φυλή. Μια φυλή που την αγαπούν όλοι.

 

 

 

?Το μέγεθός τον Λαμπραντόρ:

Είναι σκυλιά μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους.

Τα αρσενικά είναι από  56 έως 63 εκατοστά  και τα κιλά τους κυμαίνονται από 30 έως 36.

Ενώ τα θηλυκά από  54 έως 60 εκατοστά και τα κιλά τους από 27 έως 32.

 

?Προσδόκιμο Ζωής:

Είναι περίπου από 10 έως 14 έτη.

 

?Το τρίχωμά τους:

Είναι σχετικά κοντό,  λείο και γυαλιστερό.

Έχουν παντός καιρού διπλό  τρίχωμα ιδανικό για ξηρά αλλά και για το νερό, ακόμα και σε παγωμένες θερμοκρασίες.

 

?Τα χρώματά τους:

Υπάρχουν σε καφέ, σε μαύρο και σε κίτρινο (το πιο συχνό που το αποκαλούμε μπεζ.)

 

?Τα χαρακτηριστικά τους:

Έχουν δυνατά πόδια, κοντή διπλή ομαλή τρίχα, έχουν ένα μαλακό εσωτερικό τρίχωμα που τα κρατάει ξηρά και θερμά στο κρύο νερό και ένα σκληρό εξωτερικό που τα βοηθάει να διώχνουν το νερό. Η ουρά τους δεν κατσαρώνει, είναι εξαιρετικά γρήγορα, πολύ καλοί  κολυμβητές ,στέκονται περήφανοι και τα αυτιά τους γέρνουν μπροστά, η ουρά του πάντα  όρθια κ τα μάτια πάντα ψάχνουν και είναι σε εγρήγορση. Το κρανίο τους είναι ευρύ πίσω, έχουν ισχυρά σαγόνια και πολύ φιλικά μάτια. Είναι πολύ αθλητικά σκυλιά.

 

? Η εκπαίδευση τους:

Η εκπαίδευση σε ένα Λαμπραντόρ είναι πολύ εύκολη αφού είναι πολύ έξυπνα σκυλιά.  

Οποιαδήποτε φυλή είναι διαδεδομένη για κάποια εργασία πχ. Για το κυνήγι δεν εννοούμε ότι έτσι γεννιέται αλλά ότι εκπαιδεύεται σε αυτό το κομμάτι ευκολότερα από κάποια άλλη φυλή γιατί έχει πιο αναπτυγμένα είτε τα ένστικτα είτε την όσφρηση, είτε οτιδήποτε άλλο.

 

?Ο χαρακτήρας τους:

Εξαιρετικά έξυπνο και πράος χαρακτήρας. Ευγενικό, εκδηλωτικό, ευκίνητο, ήρεμο, ευφυές, εύπιστο, αστείο και  αγαπησιάρικο και καλόψυχο. Ο σκοπός της ζωής τους είναι να ικανοποιεί τα αφεντικά του.. Η έλλειψη επιθετικότητας είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό του χαρακτήρα τους που τα κάνει πολύ κακούς φύλακες.

 

?Ενδείκνυται για άτομα που θέλουν:

Σκύλο κυνηγό, φίλο για τα παιδιά και τα βρέφη ή κάποια πολύ φιλική και καλόκαρδη ράτσα.

 

?Το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ο Κυνηγός και ως θεραπευτής:

Είναι ο καλύτερος σκύλος επιστροφής. Ανακτούν τα ψάρια από το νερό, τα πτηνά και τα υδρόβια πουλιά. Πιάνουν φασιανούς, αγριόγαλους και πέρδικες.  

Είναι ικανά από το να οδηγούν άτομα με αναπηρίες έως και για την ανεύρεση βομβών και ναρκωτικών.

Είναι πολύ καλά για προειδοποίηση σε ανθρώπους με διαβήτη, ικανά για εύρεση τρούφας, σκυλί θεραπείας και οικογενειακός σύντροφος.

 

⚽Ποιες είναι οι ανάγκες του:

Είναι σκυλιά εργασίας, μπορούν αν ζήσουν και σε διαμέρισμα αρκεί να ασχολείστε μαζί τους όπως θα έπρεπε, άλλωστε με το οποιοδήποτε σκυλάκι έτσι πρέπει. Τι εννοούμε με αυτό; Όπως κάθε σκύλος έτσι και αυτός χρειάζεται την καθημερινή εκπαίδευση του, τις βόλτες του και φυσικά λίγο παιχνίδι. Έχουν ανάγκη από την οικογένεια και από την ανθρώπινη συντροφιά.

Η βόλτα και οι τρόποι ώστε να καταναλώνουν ενέργεια είναι πολύ σημαντικά διότι έχουν ατελείωτη από αυτήν και αν δεν τα βοηθήσετε να την αποβάλουν γίνονται συχνά καταστροφικά και μασούν πράγματά.

 

?Η Διατροφή του:

Η διατροφή σ έναν σκύλο είναι πάρα πολύ σημαντική. Όσο είναι κουτάβι καλό είναι να του δίνετε μια super premium ξηρά τροφή κατάλληλη για την ηλικία του και παράλληλα συμπλήρωμα φρέσκιας τροφής όπως κρέας, ψάρι, λαχανικά τυρί αυγό κλπ. σε μικρές ποσότητες έως και 25% της ποσότητας της ξηράς τροφής. Έτσι και του χτίζουμε την διατροφή με υψηλές διατροφικές αξίες και του βοηθάμε και τον οργανισμό να δέχεται όλες σχεδόν τις τροφές.

 

?Δυσπλασία ισχύων:

Πολλοί μιλούν για δυσπλασία στην συγκεκριμένη φυλή. Είναι κάτι πιθανό όπως σε πολλές μεγαλόσωμες φυλές. ¨Όσο το σκυλάκι μας είναι κουτάβι δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Οι δυσπλασίες εμφανίζονται μετά τον 6ο- 7ο μήνα μπορεί και πολύ πολύ αργότερα μπορεί και ποτέ! Το καλό όμως είναι πως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι πρόληψης και αν τους τηρήσετε το σκυλάκι σας θα είναι μια χαρά. Για λεπτομέρειες θα σας προτείναμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας καθώς και κάποιον διατροφολόγο σκύλων.

 

 

?Η Καταγωγή του:

Δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη αλλά γνωρίζουμε ότι έφτασε στην Αγγλία από την  ανατολική ακτή του Καναδά. Στην αρχή του 18 αιώνα οι ευρωπαίοι μετανάστες ψαράδες αλίευαν στα κρύα νερά της Νέας Γης και τα χρησιμοποιούσαν για να τους πιάνουν τα ψάρια που έπεφταν από τις βάρκες κ για να βγάζουν στην ακτή τα δίκτυα τους.

Είναι σίγουρο ότι προήλθε από διασταυρώσεις σκυλιών που έφεραν μαζί τους οι ευρωπαίοι μετανάστες με ντόπια σκυλιά.

 

?Παρόμοια σκυλιά:

Η πιο συγγενική ράτσα είναι τα Γκόλντεν Ριτρίβερ με την μόνη διαφορά ότι είναι πιο μακρύτριχο.

Ένα άλλο είναι το Cane di Castro Laboireiro Waterdog στην Πορτογαλία και ίσως και το όνομα του Λαμπραντόρ να προέρχεται από εκεί αφού αυτά τα σκυλιά βρίσκονται από ένα μέρος νότια του Λαμπραντόρ. Άλλες πηγές αναφέρονται στο ότι πήραν το όνομα από την λέξη Laboireiro που άκουγαν συχνά από τους Πορτογάλους.

Εκείνη την εποχή τα σκυλιά αυτά λένε ότι τα τάιζαν τον χειμώνα για να είναι εργατικά και να τους βοηθούν και το καλοκαίρι τα άφηναν να βρουν μόνα τους τροφή έτσι κυνηγούσαν ψάρια και ίσως για αυτό να τους έχει μείνει αυτή η όρεξη για φαγητό και για όλα τα είδη φαγητού! Φαντάζομαι πως τα περισσότερα που έχετε γνωρίσει είναι αρκετά λαίμαργα!

 

 

?Πως ήρθαν στην Ευρώπη;

Οι ψαράδες τότε αποφάσισαν να πάνε στην Αγγλία κάποια από τα καλύτερα Λαμπραντόρ που υπήρχαν για να τα πουλήσουν. Ο κόσμος έμαθε αμέσως τις φοβερές τους ικανότητες της επαναφοράς, δηλαδή το να φέρνουν πράγματα χωρίς να τα καταστρέφουν, και έτσι τα δοκίμασαν και στο κυνήγι. Λένε πως ένα Λαμπραντόρ μπορεί να μεταφέρει ακόμα και αυγό χωρίς να το σπάσει.

Το όνομα retriever λοιπόν δεν βγήκε τυχαία αφού σημαίνει σκύλος επαναφοράς.

Οι εισαγωγείς λοιπόν των Λαμπραντόρ διατήρησαν τα στάνταρ της φυλής και που μέχρι σήμερα έχει αλλάξει ελάχιστα.

Το 1916 θεσπίστηκε και το στάνταρ της φυλής, αφού μέχρι τότε επιτρεπόταν η διασταύρωση των Λαμπραντόρ με άλλες φυλές και τα κουτάβια εγγράφονταν σε όποια φυλή έμοιαζαν περισσότερο.