Τζακ Ράσελ Τεριέ

Τζακ Ράσελ Τεριέ

Σάβ, 04/11/2020 - 11:59

 

 

Τα Τζακ Ράσελ Τεριέ είναι μία δημοφιλής μικρόσωμη ράτσα σκύλου.

? Ιστορία:

 

Κατάγονται από τη Μεγάλη Βρετανία και πατέρας τους ήταν ο ιερέας Τζον Ράσελ (ψευδώνυμο Τζακ). Ο ίδιος το 1819 απέκτησε την «Trump», ένα θηλυκό Φοξ Τεριέ, η οποία θεωρείται η μητέρα όλων των Τζακ Ράσελ και Πάρσον Ράσελ. Το 1850 Βρετανοί μετανάστες άφησαν δύο αλεπούδες στην Αυστραλία, με σκοπό αυτές να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν αντικείμενο κυνηγιού. Ωστόσο, χωρίς φυσικούς εχθρούς οι αλεπούδες σημείωσαν εκρηκτική αύξηση και σύντομα έγινε έκκληση για τη μείωσή τους. Έτσι ζητήθηκε από τον ιερέα να δημιουργήσει μία ράτσα κυνηγετικού σκύλου για το κυνήγι της αλεπούς στην Αυστραλία. (Οπότε εύλογα κάποιος θα θεωρούσε ότι τα Τζακ Ράσελ κατάγονται και προέρχονται από την Αυστραλία, μιας και εκεί εκτρέφονταν η ράτσα). Ο σκύλος, λοιπόν, θα έπρεπε να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ταχύτητα, αντοχή στο τρέξιμο, καλή μύτη και να είναι μικρόσωμο ώστε να χωράει στις φωλιές και να ξετρυπώνει τις αλεπούδες. Σ΄ αυτήν την προσπάθεια έγιναν πολλές διασταυρώσεις μέχρι να καταλήξει στην επιθυμητή ράτσα, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Σήμερα, υπάρχουν δύο ράτσες, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ και το Τζακ Ράσελ Τεριέ, με μόνη διαφορά τα ψηλότερα πόδια του πρώτου.

 Τα Τζακ Ράσελ Τεριέ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται έως σήμερα για το κυνήγι αλεπούδων, ασβών και μαρμότων. Ωστόσο, οι εξωστρεφείς σκύλοι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και ως οικογενειακοί σκύλοι και σκύλοι συντροφιάς.

 

 

Προσδόκιμο Ζωής:

 

Είναι περίπου από 10 έως 14 έτη.

 

 

?  Το μέγεθος τους:

Το μέγεθός του Τζακ Ράσελ κυμαίνεται μεταξύ 23-38 εκατοστών και τα κιλά του από 5-8.

 

 

 

? Το τρίχωμα τους:

 

Το μήκος του τριχώματός του μπορεί να είναι 3 ειδών: κοντό, μακρύ ή σπαστό.

 

 

? Χρώμα και χαρακτηριστικά:

 

Κατά κύριο λόγο είναι λευκό με κοκκινωπές-καστανές κηλίδες σε διάφορα σημεία του σώματός του. Υπάρχουν βέβαια και σκυλιά της ράτσας με μαύρες κηλίδες. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα δεν θεωρούνται καθαρόαιμα αλλά ότι έχει υπάρξει κάποια μίξη στις προηγούμενες γενιές. Οι κηλίδες μπορούν να βρίσκονται διάσπαρτες στο σώμα του Τζακ Ράσελ, όπως σε μία αγελάδα, ή να είναι όλες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλές περιπτώσεις όπου η κηλίδα απλώνεται σε όλο το κεφάλι καλύπτοντας μόνο το ένα μάτι. Σε κάθε όμως περίπτωση, το χρώμα που υπερισχύει είναι το λευκό. Το κεφάλι του είναι τριγωνικό και τα αυτιά του κρέμονται σε σχήμα V. Έχει μία σχετικά κοντή ουρά, η οποία στέκεται όρθια όταν ο σκύλος βρίσκεται σε υπερδιέγερση (τρέξιμο, ιχνηλασία ή παιχνίδι), ενώ όταν είναι ήρεμος κρέμεται προς τα κάτω.

 

 

? Ο χαρακτήρας τους:

 

Πρόκειται για έναν πολύ ενεργητικό σκύλο, θαρραλέο, δραστήριο, έξυπνο και ανεξάρτητο. Είναι συνήθως σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση λόγω αυτοπεποίθησης και υπομονής. Ωστόσο, πολλές φορές παρερμηνεύονται οι ανάγκες του λόγω του μικρού μεγέθους. Εκτός από την τυπική εκπαίδευση αυτός ο σκύλος χρειάζεται διαρκή άσκηση καθώς, κάθε άλλο παρά νωχελικός και σκύλος του καναπέ είναι. Τα πηγαίνει καλά με παιδιά αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν συναναστρέφεται με πολύ μικρά. Με την κατάλληλη και έγκαιρη κοινωνικοποίηση τα πηγαίνει καλά με άλλους μικρόσωμους σκύλους, αν και υπάρχουν φορές που υπερισχύουν τα κυνηγετικά ένστικτα και ίσως σε μεγαλύτερους σκύλους προσπαθήσει να επιβληθεί.

 

 

Φροντίδα και ανάγκες:

 

Σε γενικές γραμμές το Τζακ Ράσελ θεωρείται ένας ανθεκτικός κι ανέμελος σκύλος, που με την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη. Παρόλα αυτά είναι επιρρεπής σε κάποιες ασθένειες της φυλής. Όπως τα περισσότερα τεριέ, έτσι και τα ράσελ μπορεί να εμφανίσουν αταξία και μυελοπάθεια. Επίσης, συχνό φαινόμενο είναι οι δερματικές αλλεργίες (ατοπία). Σε γενικές γραμμές όμως είναι μια πού υγιής φυλή. Η σωστή άσκηση και η ποιοτική διατροφή θα κρατήσει το σκυλάκι σας σε φόρμα και στα σωστά τους κιλά, καθώς πολλά είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία.

Τέλος, το Τζακ Ράσελ θεωρείται σκύλος συντροφιάς και μπορεί να κοιμηθεί σε ένα σπίτι. Το τρίχωμα του δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα αλλά θέλει ποιοτική τροφή.

 

 

? Ενδείκνυται για άτομα που θέλουν:

 

Ενδείκνυται που θέλουν ένα χαρούμενο και δραστήριο σκυλί, που τους αρέσουν οι εξωτερικές δραστηριότητες και θα ήθελαν την παρέα τους σκύλου τους σε αυτές.